Tävlingslydnad 2:a kurstillfället

Som ni då läst så har jag och Troja börjat kursen Tävlingslydnad på brukshundsklubben. Första tillfället var i lördags då vi bara lekte med våra hundar. Andra tillfället var i måndags så jag fick tyvärr skippa ridningen och får göra det några gånger till. Men tillbaka till kursen då, det gick riktigt bra!
Vi började med platsliggningen som är något utav det viktigaste så därför ska vi träna det minst 2 gånger varje tillfälle. Som jag skrev i mitt förra inlägg så trodde jag att vi skulle få jobba lite med det här momentet eftersom Troja kan vara riktigt otålig och gnällig när hon vill arbeta. Men det gick verkligen över förväntan!
Jerker (den ena instruktören) sa till oss att förbereda för platsliggning, så jag kopplade loss Troja och la kopplet i min ficka, gav kommando "ligg" och på Jerkers order lämnade jag Troja. Jag stod på avstånd och berömde henne lugnt, sedan tittade jag bort från henne, jag tittade rakt upp i luften eller åt sidan för det lugnar henne. Troja vet att när jag inte tittar på henne så kräver jag inget utav henne så därför kan hon ligga lugnt utan att gnälla.
Jag trodde att momenten skulle byggas upp under en längre tid, kanske börja med 30 sek fortsätta till 1 min osv. Men de började direkt med 3 minuter och Troja var superduktig! Är så nöjd med henne min lilla flicka!
 
Platsliggning görs i grupp med flera hundar som ligger med några meters mellanrum, vi var väl mellan 6-8 hundar i min grupp som gjorde momentet samtidigt.

Nästa moment vi skulle träna var linförighet. Det gick inte så bra den första timmen, Troja tycker detta momentet är det tråkigaste av alla, hon vill ha action och fart, varför ska hon bara gå långsamt bredvid mig när hon antingen kan springa omkring eller titta på de andra hundarna? Jag har alltså svårt att behålla den kontakt som krävs vid linförigheten. Rakt fram är ju inga problem, vare sig hon tittar på mig eller inte men vänstersvängen blir en aningens problematisk, om hon inte tittar på mig så kan hon ju inte se vilka signaler jag ger henne för en vänstersväng så därför krockar vi! Det gick inte alls bra och tillslut blev jag frustrerad och gav upp. Som tur var så blev det paus med fika precis då så jag satte in Troja i bilen och gick till klubbstugan.
Inne i stugan så satt vi och pratade och lyssnade på instruktörerna i ungefär en halvtimme, jag fick en hel del bra tips ang. linförigheten. Så ut igen, hämta hunden i bilen och börja träna igen. Lekte upp henne med kampleksaken och började träna. Det första jag ändrade på var min blick, jag har alltid tittat på Troja under träningen, men man ska titta rakt fram och på så sätt så håller hundarna ofta mer koll på oss eftersom vi inte håller koll åt dem. Förutom det så gjorde jag som så att jag tränade några minuter intensivt och nästan felfritt, lekte lite och sedan pausade vi några minuter. Jag lät Troja ta några minuters paus så hon fick ligga ner och titta på alla de andra ekipagen på planen. Sedan lekte jag igång henne igen och tränade några minuter igen. Och då gick det mycket bättre! Vänstersväng utan problem! Är sjukligt nöjd över det träningspasset.

Nästa träning med Troja är nästa torsdag om jag inte tar helt fel, så det blir en hel del träning hemma nu under tiden. Kiwano har träning ikväll så jag hoppas det går bra :)

/ Fanny

Tävlingslydnad - 100327

Vaknade kl. 08.00 i morse, gick upp, åt frukost, rastade Troja och körde till Brukshundsklubben för inskrivning till Tävlingslydnad.

Började med att gå in i klubbstugan och skriva upp mig, betala och få en bok. Vi delade rum med de som skulle gå appell kursen. De började med att prata om kurstillfällena och vad de skulle innegålla. Till min lycka (ironi) så såg jag att jag kommer missa 5 måndagar på Bokeslätt för att kursen och ridningen sammanfaller och jag kommer välja de fem gångerna med hundträningen eftersom kursen bara innefattar 8 tillfällen, tyvärr.

Efter det gick vi ut på planen och fick visa med våra hundar hur vi belönade dem och hur vi lekte med dem. Jag var lite nervös för jag visste inte 100% hur Troja skulle reagera på att komma ner till träningsplanen och gå kurs igen. Det är ju trots allt några år sedan vi gick en riktig kurs. Men Troja skötte sig utmärkt, jag belönade med hennes nyinköpta kamptränings leksak, dock syntes det att jag ofta har "apporterat" med henne för så fort jag höjde armen med leksaken i så var hon beredd att springa iväg och hämta.
Det var som sagt allt vi gjorde idag, nästa pass är på måndag. Under kursens gång kommer vi träna alla momenten i lydnadsklasserna, iallafall klass I.

Lydnadsklass I
Platsliggande
Tandvisning/Tillgänglighet
Linförighet
Läggande
Inkallande
Ställande
Apportering
Hopp över hinder
Helhetsintryck

Det vi behöver träna mest på är platsliggande och apportering. Troja kan platsliggning, det är inte det som är problemet, men hon låter lite för mycket haha. Hon gnäller om jag inte säger något och eftersom platsliggningen är under 2 minuter (har jag för mig) så kommer hon hinna gnälla mycket om vi inte får bort det på något sätt.
Apporteringen, där är apportbocken problemet, hon vill tugga på den vilket är ett mycket vanligt "problem" och jag tvekar på om hon någonsin kommer ta metallapporten i munnen - en utmaning.
Men kursen kommer bli sjukt rolig och jag är oerhört förväntansfull! HERE WE COME AGAIN!

Dock funderar jag på om jag ska anmäla mig till tävlingsagilityn, för att komma tillbaka på rätt spår. Jag kan alltid behöva hjälp med min handling, men det återstår att se, pengarna måste räcka och det måste finnas nog med tid så att kurserna inte krockar.




Fredag igen! - 100326

Vill bara börja med att skicka mina varmaste hälsningar till Linda Jönsson, Kiwanos uppfödare (Kennel Que Sera Sera). Jag har både hört och läst att Sam (Incidents Randolf 20060819 - 20100325) nu har lämnat den här världen, både jag och Håkan tänker på er. Sam var en av hennes underbara Schäfrar som vi träffade då vi skulle titta på Kiwano för första gången och när vi skulle hämta hem Kiwano. 

Usch, jag blir alltid jätte nedstämd när jag hör sånt här, det är så fruktansvärt. Men jag har goda nyheter också!
Kiwano har varit på superbra humör idag, han är så duktig lill-killen. Igår var han och jag på stan en sväng i vårvädret, han blir lite fundersam när vi är på stan bland så mycket människor och bilar. När Kiwano blir fundersam så tar det ett tag innan han kopplar mina kommandon därför så tränade vi lite på det under tiden igår. Jag satte mig på en bänk och Kiwano fick lägga sig bredvid, avkoppling, vilket gick mycket bra. Kiwano är en oerhört tålmodig och lugn hund, men med mycket fart när det behövs! Han är så rolig att träna med och han älskar att göra rätt, hela han bara lyser av glädje!

Nu på lördag är det dags för mig och Troja att skriva in oss på tävlingslydnaden, jag är lite nervös ska jag erkänna, men jag hoppas det går bra!

Jag tänkte också inflika att hoppningen i måndags gick super! 
Jag trodde jag skulle få Piccolo och det gjorde att jag knappt ville gå på lektionen, men jag pratade med Monica och lyckades knipa åt mig stallets häst med stort H, Missan. Hon är min lilla flicka, jag har saknat henne som tusan nu när jag inte har ridit henne. Hoppningen gick i varje fall super, den bästa hoppning jag gjort! Med henne skulle jag definitivt vara beredd att hoppa högre höjder, för nu känner jag mig så trygg på henne.

Annars har det inte hänt så mycket sedan sist, storstädade idag, tog sin lilla tid men det behövdes verkligen. 
Nu ska Håkan och jag laga fredagsmat - lövbiff nam nam!

Trevlig Helg gott folk!
// Fanny 

Tisdag - 100316

Idag startade jag mitt nya liv som en positiv, joggande tjej.
Det var jobbigt måste jag säga, att komma iväg. Jag visste inte riktigt vilken väg jag skulle ta eller hur lång tid vägen skulle ta. Men tillslut gav jag mig ut, på morgonen i solskenet. Började med att gå ca. 5 minuter (följer en liten nybörjar guide från http://www.marathon.se ) sedan joggade jag några minuter för att sedan gå några minuter igen. Höll på så hela turen som tog lite mer än en halvtimme. Jag börjar riktigt lugnt så att jag inte överanstränger mig och börjar avsky joggingen. Fötterna var en pina som alltid, de gör så fruktansvärt ont när jag springer, förstår inte varför. Det känns ungefär som om hela vänsterfoten krampar, senorna drar ihop sig, så känns det iallafall och det gör det skitsvårt för mig att tycka om att jogga.

När jag väl kom hem så åt jag frukost direkt, för det stod det också på marathon.se att man skulle göra, äta något direkt, helst innan man duschat. Efter frukosten slängde jag mig i duschen och kom ut som en ny kvinna.
Nej inte direkt, men ändå på ett oerhört bra humör, jag hade äntligen satt igång med min välbehövda motionsträning.

Efter mycket tjat och fjäskande så fick jag med min tv-spelsgalna sambo att köra till EKO och köpa en våg och lite annat krimskrams, men det slutade med att jag inte hittade något bra våg utan hade endast köpt krimskrams.

- Greys Anatomy Season 2
- Ridstrumpor 2 par
- Överdrag till plattorna på spisen
- Dove hudlotion
- Dove duschcreme
- Dove deodorant
- Ny hårborste

Gillar jag Doves produkter? Neeeeerå! (ironi)

Efter det körde vi hem, hämtade hundarna och körde ner till Sandviken och bjöd Sandviksborna på munkar som Håkan hade köpt på EKO. Jag gick en runda med Troja vid havet. Underbart och vindstilla var det, riktig fridskänsla att gå helt ensam på stranden. Skjutsade Håkan till repet och körde in mot stan för att tanka och handla lite mat. Körde sedan hem och nu sitter jag här. Ska snart titta på min nyinköpte Greys Anatomy box - I like!

F.ö så älskar jag vädret! Ge mig mer sol och Rockfestival! Längtar som tusan till sommaren och allt härligt som väntar då!

Nytagen bild på mig, från i förrgår faktiskt.




Latmask - 100314

Ja ursäkta mig, jag har inte uppdaterat här på över en vecka, jag skäms nästan litegrann.
Men idag har vi iallafall varit på kalas i Sandviken hos Linda och Kalle för Linda fyllde år i tisdags. Henke, Madde och Noah var där, Stannie också (Håkans mormor). Vi gav Linda en digital fotoram att ha bilder på vovvarna och Noah i, det blev hon riktigt glad över :)

Veckan som gått har annars varit riktigt bra, det är därför jag inte hunnit/velat sätta igång datorn något, det har varit så fint väder och fullt upp med hundträning.

Måndag
Träning för Maria, dubbelpass. Fick Piccolo, inte världens roligaste men jag klagar inte, han kan säkert lära mig mer om dressyr haha. Vi skulle öva på öppna så det var ju bra att jag hade honom, det gick bra första lektionen och suveränt den andra lektionen. Många i den andra gruppen var på klassresa så vi var bara tre stycken i gruppen. Det var jag, Ida och Rebecca (tror jag att hon heter) som tränade, jag fick massor av feedback från Maria, vanligtvis får jag bara ett "korta på tyglarna, ner med hälen" kanske två gånger under lektionen, men nu fick jag betydligt bättre råd. Det är tråkigt att lektionsgrupperna är så stora, instruktörerna hinner inte med att hjälpa alla :/. Men andra lektionen som sagt, gick suveränt. Jag lade upp stigbyglarna för att träna på min sits och jag kände att jag behöver öva upp min kondis, den var verkligen inte på topp. Vi gjorde först öppna i bägge varven längs väggen vid ena långsidan. Sedan gjorde vi det på medellinjen, först högeröppna, vid X volt till höger, sedan volt till vänster/ställa om och sedan vänsteröppna gick så oerhört bra! Riktigt nöjd med den där extra lektionen.

Tisdag
Allmänlydnad 2 med Kiwano, gick super där också.
Första gången (torsdagen 4 mars) gick rent åt helvete, Kiwano vägrade att sätta sig, helt enkelt vägrade. Det fanns inget som varken jag, Håkan eller instruktören kunde göra. Vi fick leka med honom så att han skulle komma över att det var så många andra hundar där. Men tisdagsträningen gick verklige över förväntan! Vi tränade lite stanna i olika övningar, Kiwano charmade sig in i alla instruktörernas hjärtan med sitt utseende och sitt underbara temperament. "Jag gillar VERKLIGEN inte Schäfrar, men Kiwano är ju underbar, jag är lite kär i honom" , "Han är så... så RÄTT i huvudet" Det var några av kommentarerna han fick haha =P Stolt matte var man då! Vi tränade också det vanliga - sitt/sittkvar, ligg/liggkvar och inkallning. Kiwano fullkomligt ÄLSKAR sin nya träningsleksak som han fått av matte :D Vi fick en läxa också, som var svårare än alla de andras måste jag få skryta om, och Kiwano han är ändå yngst av alla. De närmsta i ålder är över året och Kiwano är drygt 8 månader. Vi skulle iallafall ge kommando sitt/sittkvar innan ett hinder, sedan skulle han hoppa (på lägsta plankan förstås) och sitt direkt efter hindret. Vi har tränat lite på det hemma och det går helt ok, lite detaljer att finslipa bara. Nästa hundkurs är nu på onsdag.

Onsdag/Torsdag
Jag kan faktiskt inte komma på att något särskillt hände på onsdagen, inte torsdagen heller.

Fredag
En stadsdag. Vi körde med hundarna in till stan, gick först in till djuraffären och köpte en säck mat åt Troja för det behövdes verkligen. Fortsatte till Expert för att kolla om det fanns någon bra digital fotoram där till Lindas födelsedagspresent, men icke, Pia ringde dock till Bromölla och bad dem lägga undan en 7 tums ram. Efter det var det Team Sportia som gällde, jag köpte två par mjukis/jogging byxor, ett par joggingskor (dyyyyyyyra) och ett par vardagsskor. Det blev mycket pengar där men det var det värt, nu ska jag ut och SPRINGA! Ska lägga upp ett schema över veckorna, vilka dagar jag ska springa osv. Måste komma i form nu till sommaren -__-

Lördag
Inget speciellt hände här heller, promenad som vanligt med vovvarna, inget annat direkt. 
Tittade på melodifestivalen på kvällen vilket var slöseri med tid, förutom Doffe då, det enda som är värt att titta på är han! Den rösten! =P

Och det var den veckan, nu ska jag försöka uppdatera lite bättre, imorgon är det ridning igen kanske uppdaterar efter det, vi får se ;)

// Latmasken 


Long time, no see - 100303

Ja det var visst ett par dagar sedan jag skrev här nu, men det har varit så fint väder och vi har haft saker att göra så jag har inte haft ro att sitta vid datorn. Kan skriva lite om veckan som gått hittils.

Måndag
Det hände väl inte så värst mycket förutom att jag skulle rida. Vi hade teori på schemat idag så därför blev ridlektionen kort, men ändå bra.
På teorin hade vi hoppteori, vilket jag suger på eftersom hoppning inte är min grej. Det enda jag var säker på var "Räcke" men det hade de redan sagt så jag bara suckade, log och skakade på huvudet vilket Maria förstås såg så hon frågade mig vad nästa hinder på tavlan hette. "Trippelbarr" var det första jag tänkte på, men min vanliga försiktighet och ovilja att göra bort mig gjorde att jag skakade på huvudet och sa "Hoppning är inte min grejj, jag vet inte" och såklart så var det en trippelbarr, typiskt mig!
Sista bilden var på ett stigsprång, men jag tror alla kom överrens om att mitt förslag var mer logiskt - Sänkt Oxer.
Men eller hur, logiskt? Det vanliga är ju en Parallelloxer, om då ena bommen är lägre så kunde det ju heta Sänkt Oxer? Maria fick sig ett gott skratt iallafall så då är jag nöjd ;P
Nästa måndag ska jag rida dubbelt för Maria, ska bli roligt!

Tisdag
Jadu, jag kommer faktiskt inte ihåg alls mycket från igår, vi gjorde typ inget förutom gick med vovvarna på Tredenborg vilket har blivit vår nya favorit-hundpromenad-plats. Jag redigerade lite bilder och tittade på Greys Anatomy som vanligt. Jag beställde också Greys Anatomy Season 1 och Buffy the Vampire Slayer Season 6 från Cdon - me like! Så det ska tittas ordentligt på serier när de väl kommer.

Onsdag
Idag är det onsdag och det har hänt lite grejjer, vi har köpt nytt snyggt halsband till Kiwano för han har ju växt ur sina förra halsband. Vi köpte det på Hårboll & Jycke som ligger mitt över gatan från ICA. Det är ett svart tjockt läderhalsband med lite nitar på, passar en Schäfer ! Linda har också kommit över tillsammans med Malte för att färga mitt hemska hår! Färgen var så urvattnad och utväxten var hemsk! Men nu är det snyggt igen tack vare Linda! Jag måste till frisören igen snart, topparna är rätt så sletna nu, har inte klippt mig sedan innan studenten förra året. Vi gick också en sväng på Tredenborg, samma runda som igår hundarna älskar den! De hoppar och springer omkring, busar och bråkar. Malte var också med såklart, men han sprang inte på lika lätt med sina korta små ben, Welsh Corgi Cardigan som Malte är, är ju inte världens mest långbenta hundras.

Imorgon är det inskrivning på Brukshundsklubben, Håkan och Kiwano ska ju börja Allmänlydnad 2 så de ska betala och skriva in sig imorgon, ska bli spännande att se vilka andra hundar som kommer gå den!
Min kursinskrivning till Tävlingslydnaden är inte förrän den 27, lite drygt men det får man väl ta.

Här får ni lite bilder att njuta av!


Kiwano kör Kung-Fu


Troja sitter och är vacker som vanligt


Kiwanos nya Metal-halsband


Mitt hår efter färgningen. Vågorna kommer efter tofsen som jag hade håret uppsatt i direkt efter färgningen.

RSS 2.0