Dressyr för Pia Sohl

Det finns inte så mycket att säga om dagens ridpass, det gick inte bra iallafall.
Det började med att han som vanligt (red Medyk) var skitstel i vänster varv, han går mot skänkeln istället för att ge efter, fick tillslut sitta och banka honom med vänsterskänkeln så att han lyssnade, och det fungerade väl ok. När vi väl kom igång i traven under passet så blev han lite lösare och kunde ställa åt vänster utan att gå emot. Höger varv är ju lättare, men där blev han istället mer springig och skulle fram till en annans sto, SUCK. Han är en knashäst. En galopp under passet resulterade i en lång skenrunda runt ridhuset, blev riktigt trött på honom! Han ville bara inte stanna, och ju längre han sprang desto mer stressad blev han. Efter några rundor kunde jag lugna honom och styra in honom i väggen, jag blev konstigt nog inte det minsta rädd, bara frustrerad, jag VILL inte sitta och tok dra en häst i munnen :( jag är dock glad att han inte bockade eller gjorde några krumsprång för då hade jag kanske tappat balansen i farten och åkt av, några kickar gjorde han däremot i början innan han fått upp farten. Jag förstår inte hur han någonsin ska kunna gå som en ordentlig lektionshäst, han kan bli jättefin om han får jobba under en ryttare med mycket träning och konsekvens, tid och tålamod. Men hur han ska kunna bli lugnare och lära sig lyssna under flera olika ryttare, i flera olika grupper där de flesta ryttare rider på olika sätt, det förstår jag inte riktigt, han behöver ju bli ordentligt tillriden innan han går lektioner. Men jag hoppas väl att det blir bättre, eller något, eller att någon tar över honom för en tid så att han kan vänja sig att gå lugnt tillsammans med andra hästar för det är något han inte kan!

Efter sken-rundan så övade vi mest i traven, volter och ställande och det gick ju bra! Där fungerade han fint tillslut.

Nu ska jag gå i duschen, sen ska jag SOVA!

// Fanny


Promenad på Ryssberget

Ja som rubriken lyder så tog vi en långrunda på Ryssberget idag. 1,5 timmar upp och 40 minuter ner tog det ungefär. Vi gick en mindre och längre väg upp sedan tog vi den stora grusvägen tillbaka.
Det var något av det härligaste jag varit med om på länge, underbart väder och riktigt fina vägar!

Efter det handlade vi lite gott till ikväll, bland annat ska jag baka! Förmodligen inte ikväll, men imorgon kanske :) 

Slänger med lite bilder från promenaden, njut!

 










Kiwano jagar näbbmus


Fortsättning - 100420

Jaha, har varit mycket nu de senaste dagarna, fullt upp.
Hela förra veckan jobbade jag (praktiserade) i stallet + lite ridning. På lördagen begav jag mig själv med V70:n och Steel Panther som sällskap, till Kalmar för att titta på Nellie när hon och hennes band spelade i Rockkarusellens semifinal (The Voiceless). Tog väl ungefär 2 timmar dit, var där vid ungefär 10.30 och Nellie skulle spela vid 11.30. Det blev dock uppskjutet så de spelade inte förrän 12.30. Sedan åt vi på MacDonalds hade det lite mysigt med familjen men sedan fick jag köra hem igen och då var väl klockan runt halv fyra tiden.
Allting gick bra, körde fel först när jag kom in i Kalmar dock =P men såg direkt att jag var fel, hittade en rondell, vände och körde rätt :) Jag är duuuuktiiig! Nellie var iaf riktigt duktig och de lät oerhört bra! Vill höra dem fler gånger.

På söndagen vilade jag och gjorde mest ingenting.

Igår var jag i stallet vid 11 tiden, skulle jobba fram till kl 18 för jag skulle ju rida lektion kl 19. Vid 17 tiden tog jag ut Medyk i paddocken och red en runda, gick väl bättre än innan men han blir ju damphästen själv när någon annan kommer in i paddocken med sin häst. Fattade galopp och då rejsade han ju tvärs över paddocken med glädje bockningar fram till den andra hästen. Det verkar nästan som att han gått helt isolerad -__- så fort han ser en annan häst blir han ju tokig.
Red iaf Missan på hopplektionen senare och det gick riktigt bra, hoppade 90 cm vilket är det högsta jag hoppat! Jag är stolt då min oro och nervrositet är nästan helt väck. Jockeyövningar har jag dock inget till övers för, fyfan vad jobbiga de är! Maria stod och skrattade över min uppenbara ovilja och sa "Nämen se där Fanny, nästa jockeyproffs ju" Idag kan jag fan knappt gå pga träningsvärken.

Idag var en ful dag, kallt som attsingen och regn och skit. Börjar känna av pollen med och det är ju inte det minsta roligt, ögonen kliar, rinner och näsan rinner den med.
Red Medyk idag igen, i ridhuset denna gången, ensam. Det gick skitbra! Om man nu ska jämföra med de tidigare gångerna. Det är så jäkla lätt att man bara sitter och "åker häst" när man rider Missan, Scott och de andra hästarna i stallet, de kan ju liksom det mesta redan och man behöver inte övertyga och förstärka att de gör rätt mer än en klapp på halsen. Men Medyk han kan knappt ens gå runt ridhuset på spåret om inte jag är med 100%, fick sitta och hålla om honom med benen och prata med honom hela tiden, och det gick super. Visst han har ju sina stunder så han bara inte alls ska gå framåt utan bara stannar och vänder, men det gick bättre att få tillbaka honom på spåret idag då jag känner mig mer säker på honom än innan. Travade tilloch med lite bommar och det gick bra det med. Hör och häpna, bara ETT enda bocksprång i galoppen idag! Han är supermysig verkligen, helt underbar, snacka om att jag har blivit kär! Har bett om att få honom på lektion för Maria nu också och jag hoppas jag får det.

Ja det var väl allt för idag, på torsdag är det Tävlingslydad för Troja och mig, det går f.ö lysande! Hon kan hålla apportbocken nu utan att släppa eller tugga på den, det gäller att vara tålmodig, men gud vad glad man blir när det fungerar :D

// Fanny

En fredag i stallet - 100416

Idag hade jag först lektion kl 9.00 för Elisabeth, jag fick välja pålle och då valde jag förstås Scott, eftersom Christina valde Missan =P. Det var hoppning på schemat, which I love!
Det gick helt ok i början, förutom att Scott drog iväg lite på sista hindret, det råkade bli typ 2,5 språng där det skulle varit 4 -__- För att komma med en liten ursäkt så snubblade Scott lite halvt på första hindret så jag hade inte riktigt hittat balansen, därför kunde jag inte samla upp honom som jag skulle innan hindret.
Vi fick dock dispans av Bettan, Scott och jag fick gå med tre galoppsrpång mellan hindrena istället för fyra som de andra skulle ha, Scott har ju så stor galopp.

Efter lektionen släppte vi ut hästarna i hagen och sedan gav jag alla pållar mat.
På eftermiddagen sa Malin att Medyk (elr. Medik vet ej vilken stavning) behövde ridas, så jag fick hämta in honom från hagen. Frida och Therese hämtade Pearl och Clemets från lektionshästarnas hage, vi skulle rida lite i ridhuset och lite i skogen. Inhämtandet av Medyk gick dock inte så himla bra, jag var tvungen att stänga dörren efter oss så att inte Pocca och Penny skulle följa efter, men tydligen så blev Medyk stressad av att stå stilla medan jag fixade med dörren, så han började dra iväg med mig genom stallet. Han är ju stark när han väl bestämt sig för att han ska någonstans, så jag fick snällt släpa efter. Fick iallafall in honom i spolspiltan, men där ville han inte stå kvar, tillslut fick Monica försöka hålla honom i grimskaft, men det gick inte heller superbra. Efter en stund lugnade han sig och jag kunde göra iordning honom.

Till själva ridningen. . . Vad ska man säga? Han är unghäst, han kan inte så mycket än. Ibland vägrar han att gå igenom hörnen då ställer han sig och backar. När man vill få in honom på en volt så vill han inte gå på samma spår utan han flyter ut och vill INTE gå på volten, han förstår inte direkt skänkelhjälperna så jag får använda tyngden och talet för att få honom dit jag vill, och då upptäckte jag att han svarar jättebra på när man pratar med honom. Tar han ett steg i rätt riktning så säger jag "Braaaa, det är braaa killen, det är rätt. Fortsätt så." och då blev han säkrare och började gå bättre på volten.
Sedan skulle vi galoppera, fick igång honom bättre än förra gången, men han saktar av efter första långsidan. Jag försöker smacka på och hålla igång honom, men jag vill INTE sitta och slå honom med spöet :( Någon som har tips?
Sedan gjorde vi ett försök till med Clements som galopperade före honom, som draghjälp. Det var ju jätteroligt, en kapplöpningsmatch! Han flög fram hipp som happ vilket jag INTE tyckte om, försökte vända honom in mot mitten och sedan sakta av, men då kickade han mot Clements. Sedan försökte vi efter Pearl (längre ifrån denna gången) i vänster varv, men då kastade han sig in i mitten och började kicka och hålla på så jag fick sakta av.
Fick ner honom på en liten volt i ena hörnet, i skritt, och det gick super! Där var jag nöjd med honom, han började fokusera på att arbeta istället för att hålla koll på de andra hästarna och försöka dra sig ur volten. Vi skrittade där några varv och sedan red vi ut en sväng i skogen, en liiiten sväng bara för vi skulle ta in alla andra hästar från hagen.

Det har varit dagen hittills, jag ska ut med Troja om en stund och sedan ska vi äta god middag :D

// Fanny

Medyk, nya pållen - 100413

Började min praktik på Bokeslätt igår (måndag), allt gick fint och det var roligt.
Älskar att vara bland hästar, det är en sån härlig atmosfär, tänk att få jobba såhär och tjäna pengar på det - underbart! Mot eftermiddag tog vi in hästarna från hagen, Monica sa till de andra två praktikanterna att de skulle longera Pearl och Dino, och att jag skulle rida Medyk (stavning?), den nya hästen.
Jag ställde upp honom i spolspiltan och gjorde iordning honom, han är en riktigt trevlig häst, mysig att ha och göra med. Tog sedan ut honom i paddocken där de var och longerade, men de var klara när jag kom ut. Till en början gick det inte direkt bra, han stannade i hörnen och ville inte fortsätta gå, han ville sticka ut efter Dino och Pearl som lämnade paddocken, lyckades gjorde han också. Mitt i galoppen så svängde han snävt ut genom porten och jag hamnade på hans hals, sedan vägrade han att gå tillbaka, så jag fick hoppa av och leda honom tillbaka in i paddocken. Han var aldrig otrevlig på något sätt, men han är ju ung =P Galoppen hajar han inte riktigt så jag fick hjälpa honom en del, vi körde inte mycket då det var varmt och han blev svettig snabbt, jag var också lite sådär halvt osäker, det var ju på ett sätt den första "unghästen" (om man nu kan kalla en 5 eller 6-åring för unghäst) jag red.
Men som sagt, han var himla mysig och jag vill gärna rida honom mer :) 

När jag kom hem var det bara att duscha snabbt och sedan fara till brukshundsklubben med Troja för att gå Tävlingslydnad. Vi skulle träna ställande under gång vilket ju Troja redan kan så det gick super! Hon löper ju nu så hon blir lite mer hyper än vanligt, men med 100% fokus på mig under hela träningen, jag var sjukt nöjd efteråt. Vi började också träna liggande under gång, men det är lite smått under utveckling. Nästa träning är på torsdag och efter det på månda igen, men då är det hoppning på Bokeslätt så då skippar jag tävlingslydnaden. 


Annars har det inte hänt så mycket idag, var hos tandläkaren och de misshandlade min mun :'( Har fortfarande jätteont. Avskyr folktandvården, de är så stressade och hårdhänta. Tacka vet jag tandregleringen!

Nu ska vi ut och gå med vovvarna och sedan ska jag förhoppningsvis titta på Grey's Anatomy.

// Fanny

Hästdag - 100411

Idag har varit en riktig häst och stalldag.
Jag började med att köra till Bokeslätt kvart i 8 i morse. Mockade och gjort fint i boxarna och spiltorna.
Sen lassade jag upp morötter åt alla lektionshästarna, vilket är lättare sagt än gjort. Det tar en evighet att fylla en skottkärra med morötter om man bara använder händerna, så jag fyllde inte hela, utan halva. Men såklart räckte inte det, så jag fick gå en vända till. Då använde jag mig dock av en skopa så det gick lite snabbare. Skottkärran var nästan helt full av morötter så jag började putta den in mot stallet, men då körde jag på en STEN så skottkärran tippade framåt och hälften av alla morötterna hamnade på marken. Taskigt läge, det var bara att börja lassa för hand, kunde inte använda skopan för då fick jag med en massa grus.
Klockan var väl runt 10 när jag blev klart med allt, jag skulle rida för Pia kl. 11.30 ungefär, så jag vandrade omkring, sopade lite, solade lite och pratade lite med Erika medan hon gjorde iordning Missan inför sitt dressyrpass. När de väl var klara och skulle gå in till Pia så gick jag ner i hagen och hämtade in Scott. Jag gjorde iordning honom och sedan kom Håkan med Kiwano :) Jag tog ut Scott på gårdsplanen och skrittade runt honom lite, Kiwano tyckte nog att det var den största hunden han någonsin sett haha, både nyfiken och förskräckt var han.

Själva dressyrpasset gick bra, inte kanon inte dåligt utan bra. Vi pratade lite om sitsen och vilken effekt den har i ridningen, jag själv skulle in med armbågarna mer in till sidan, har tydligen en tendens att skjuta ut dem för långt =P Lade upp stigbyglarna och övade på detta och det gick jättebra :) När lektionen var slut så släppte jag ut Scott i hagen igen och sedan körde jag hem.

Väl hemma kastade jag i mig två mackor, tog Håkan och hundarna med mig och körde till Bjäraryd (stavning) för att provrida två hästar som jag kanske ska bli medryttare till. Fighter - en tinkervalack på 6 år och Fana (tror jag hon hette, eller Fauna) en 10- årig Nordsvensk. Det gick väldigt bra faktiskt, Fighter var inte så himla utbildad men urmysig! Det kommer bli mysigt att rida ut med honom =) Och Fana var supermysig att rida, stor och go som Nordsvenskar är och en helskön trav. Nu red jag bara lite eftersom de hade stått några dagar nu, ägaren hade brutit armen och kunde inte rida själv. Nu får vi se vad som händer men jag hoppas det ska bli roligt :)   

Tävlingslydnaden 8/4 + ridlektion 9/4

Återigen var det ett tag sedan jag uppdaterade här, därför skriver jag om både tävlingslydnaden igår och ridningen idag.

Tävlingslydnad
Gick riktigt kasst till en början. Troja var orolig och stressad, gissade på att hon var påväg in i löp.
Vi skulle visa linförigheten, men det gick inte alls. Troja var helt ofokuserad, och när hon väl fokuserade så fick hon helt fel position så nej, det gick inte alls som jag tänkt mig.
Men men tänkte jag, nu är det dags för inkallning, och DET kan vi iallafall. Men nehej, tydligen hade hon fel position där också.
Jag har ju tränat det mesta (förutom agilityn) hemifrån, därför har ingen kunnat säga till mig att Troja ibland sitter med rumpan in bakom mina ben. Det enda jag ser om jag tittar ner på Troja när hon sitter i fotposition är ju att hennes huvud är i rätt position och att vi håller kontakt, men ibland skjuter hon alltså in rumpan bakom mig på något vänster, och det kan inte jag se! Känns riktigt surt att vi tränat fel hela tiden. Men nu vet jag hur jag ska rätta till det, iallafall i inkallningen, linförigheten och fritt följ får vi väl hitta på något annat sätt.
Sedan var det dags för sittande i grupp och efter det platsliggning i grupp. Vid nedläggningen den här gången så skulle vi var för sig kommendera våra hundar, så att de inte lägger sig på någon annans kommando. Troja var klassetta fick vi som berömm, och det kändes som lite plåster på såren, jag hade inte misslyckats helt ändå.
Efter det körde vi varsinn inkallning igen, framför hela gruppen den här gången. Troja var såå mycket mer fokuserad på mig nu och det gick bra, kontakt hela vägen och en bra fotposition, ingången vid inkallningen var också mycket bättre (hon brukar slå i mitt ben annars).
Jag funderar ändå på att anmäla mig till tävlingsagilityn, där vi faktiskt KAN det vi håller på med =P

Ridlektion
Valde Scott idag eftersom Missans sår vid halsen fortfarande inte var helt ok, hon kunde visserligen gå sa de, men det vore nog bättre om jag tog Scott så kunde hon vila en dag till. Jag protesterade inte, Scott är en underbar pålle =) Vi hade lite bomövningar och en del jobb i trav, travdelen gick inte så värst bra. Det är så svårt att få igång Scott utan att ha galopperat något först haha. När det sedan bara var en kvart kvar av lektionen så hoppade vi en liten bana med kryss, skitroligt! Scott var jätteduktig, och jag var också jätteduktig för jag var inte ens nervös! Hoppningen går bättre och bättre och blir därför också roligare och roligare :D
Den nya hästen, 6 åringen från Polen, var med på lektionen idag också. Lite seg var han allt så Mirah fick hoppa banan med nya pollen på släptåg.

Snart ska vi in till stan och jag ska inom Arbetsförmedlingen för att hämta lite papper inför min praktik på Bokeslätt. Efter det ska vi handla och sedan ut med Linda, Malte och de andra två galenpannorna på promenad.
Troja har ju börjat löpa idag så vi får se hur det går med Kiwano och med Malte, håller tummarna för att Troja kan ge Kiwano lite avhyvlingar så att han struntar i att hon löper, annars blir det knepigt. Iofs har ju inte Kiwano blivit könsmogen helt än, han är nog påväg för han blir lite förvirrad nu när Troja löper, men han är ju knappt 10 månader och har inte börjat skvätta eller lyfta på benet ännu.

Imorgon är det grillning på valje halvö med en del av Håkans släkt, hoppas det blir fint väder :)
Ha en bra helg alla bloggare och bloggläsare.

// Fanny

Söndag - 100404

Det blir ett kort inlägg idag för jag tänkte bara lite snabbt berätta vad som hände igår och idag.

Igår var ju min familj på besök, UNDERBART! Det är jobbigt, ibland fruktansvärt att bo så långt ifrån sin familj. Att inte kunna gå och gråta ut hos mamma när man är ledsen, snacka problem med systern och bråka med sin lillebror är mycket jobbigare att vara ifrån än vad man tror. Det är saker man inte saknar förrän man mister dem.
Jag var ju hemma i Tranås för någon vecka sedan, det var första gången på ungefär ETT ÅR som jag var i min hemstad, det är riktigt sorgligt. Jag har lämnat ett helt liv bakom mig och ibland saknar jag ihjäl mig efter det, men jag skulle aldrig byta ut det livet jag har nu, tillsammans med Håkan och hundarna - flocken.

Men de körde iallafall (enligt eniro.se) 263.1 km - 3 tim och 49 minuter (pappa kör snabbare än så, jag också) ner hit till Mjällby utanför Sölvesborg, vi hade en heldag med promenader, ficka, påskgodis, pratstunder och middag, superhärligt! De kom vid elva tiden på morgonen och körde hem igen runt nio tiden på kvällen.
Men man vänjer sig väl, mamma bor också långt ifrån sina föräldrar de bor ju på Gotland. Jag har släkt i hela Sverige :) Skåne (Lund), Norrland (Lycksele), Gotland (Burs), Bohuslän (Strömstad), Stockholm och säkert på andra ställen också, men närmsta släkten var det jag tänkte på som kusiner, farbröder och morbröder =P

Jag flöt visst ut lite mer än vad jag hade tänkt, men ja, jag saknar min familj som sagt.

Idag vaknade jag av ett sms från Malin att påskhoppet börjar kl. 9.00, urk tänkte jag det orkar jag aldrig! Gårdagen var väldigt intensiv med alla hundar och lek och bus. Men jag tog mig upp ur sängen, käkade frukost, drog med mig Håkan och körde till Bokeslätt för att titta på lite hoppning. Det är roligt att komma till stallet på lite olika tillställningar, längtar till det blir lite varmare och tävlingarna börjar utomshus så man får snygga bilder :)
Imorgon är det ridning kl 11 på fm. Efter det är det påskfirande i Sandviken, utan vovvar den här gången de får faktiskt vila hemma.

Men nu ska jag snart titta på film och mysa med min älskling.

// Fanny

Förmiddag i stallet - 100402

Körde till stallet idag kvart över 7 på morgonen, jag trodde det skulle bli en tradig och grå dag men se där hade jag fel!
Började med att ge pollarna mat som vanligt och sedan mockade hos dem, gick faktiskt riktigt snabbt idag vi var ändå rätt många där idag.
Kl 9.00 var det dags för ridlektion istället för den i måndags som jag missade pga Tävlingslydnaden.
Jag fick Scott den mumsbiten och vi hade bomövningar idag. Han var lika seg som vanligt ibörjan men fick tillslut igång honom rätt bra. Vi skulle bara rida i ungefär 3/4 av ridhuset för vi var bara 4 st. Det roliga i dagens lektion var när pollarna skulle trava över ett sockerbitshinder, och Scott han ville inte alls slå i med hovarna så han tog ju världens jätteskut över medan de andra pollarna trampade över hindret xD Han gjorde detta några gånger och tillslut kände jag hur högra stigbygeln bara försvann neråt. Jag stannade Scott och tittade neråt, stiglädret hade brustit pga Scotts kratfhopp, haha! Monica kom in med två nya läder som var superhårda och tydligen väldigt jobbiga att få i, Monica och Elisabeth stod och slet och drog i de förbannade stiglädrena i en evighet, Scott blev lite frustrerad.
Resten av lektionen gick super och det var jätteroligt verkligen! När den var slut sa Elisabeth att vi kunde skritta av hästarna en sväng i skogen, såååååå mysigt! Jag har faktiskt aldrig ridigt utanför stallplanen på Bokeslätt.
Förr brukade mamma och jag och en grupp andra rida ut varje lördag, det var supermysigt, förutom att jag hade stallets galnaste ponny på de uteritterna, Cornita ett Gotlandsruss. Kommer väl ihåg en gång då vi skrittade på den vanliga stigen tillbaka till stallet då hästarna förmodligen trampade på ett jord-getingbo, aj aj. Julia I som mamma red på kastade huvudet så högt att hon skallade mamma som fick världens bula i pannan xD tror dock inte att någon av hästarna blev stugna.

Efter avskrittningen tog vi in hästarna i stallet och borstade av dem, därefter gick vi ut med dem i hagen. Scott blev överlycklig över att kunna vara ute utan sitt täcke så han lade sig på marken och rullade, sedan stack han i väg i full fart med galna hopp och sparkar, såg himla skojj ut =P
Efter det fyllde jag på med ensilage i boxarna och spiltorna och efter det körde jag hem.

När jag kom hem tog jag ett bad och sedan somnade jag i min säng. Vi gick en härligt sväng med vovvarna på Torsö idag, jätteskönt! Troja hon lyckades sno sin kastboll ifrån min jackficka TVÅ gånger, TOKA!

Imorgon kommer min familj hit för att fira påsk :D WIIIIIHEEEEEJ! Ska bli roligt som attsingen!
Glad påsk allihopa!


RSS 2.0